RESIPI KEK BLACKFOREST
Bahan-bahan ( Saiz 9" )
· 120 gm gula kastor
· 100 gm tepung gandum (saya guna tepung naik sendiri)
· 20 gm serbuk koko
· 4 biji telur
· 10 gm ovalette
· 20 gm air (saya guna air sejuk yang telah dimasak)
· 1 sk esen vanila
· 20 ml minyak jagung (saya cairkan mentega)
· Untuk hiasan : Nondiary whipping cream (dipukul sehingga kembang-saya tidak guna banyak, takut muak), Jem blueberry (buah) Ceri merah, Chocolate rice (sorilah campur-2 bahasa)
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan tinggi selama 10-15 minit.
2. Perlahankan putaran, masukkan minyak.
3. Griskan loyang, masukkan adunan dan bakar selama 30-35 minit.
4. Sejukan kek, potong 2 lapisan. Sapu krim dan letakkan beri.
5. Naikkan kek atas lapisan yang telah dikrim tadi dan sapu semua bahagian kek dengan krim. Saya memang sapu sedikit.
6. Hiaslah mengikut citarasa kita.
waaa... sdapnyer.....kuuui kuuiii... nk ckt...
ReplyDeletemmg sedap nih!konpem!hehe
ReplyDelete