Wednesday, 28 December 2011

resipi kek blackforest

RESIPI KEK BLACKFOREST














Bahan-bahan ( Saiz 9" )

·         120 gm gula kastor

·         100 gm tepung gandum (saya guna tepung naik sendiri)

·         20 gm serbuk koko

·         4 biji telur

·         10 gm ovalette

·         20 gm air (saya guna air sejuk yang telah dimasak)

·         1 sk esen vanila

·         20 ml minyak jagung (saya cairkan mentega)

·         Untuk hiasan : Nondiary whipping cream (dipukul sehingga kembang-saya tidak guna banyak, takut muak), Jem blueberry (buah) Ceri merah, Chocolate rice (sorilah campur-2 bahasa)

Cara-cara

1.     Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan tinggi selama 10-15 minit.

2.    Perlahankan putaran, masukkan minyak.

3.    Griskan loyang, masukkan adunan dan bakar selama 30-35 minit.

4.    Sejukan kek, potong 2 lapisan. Sapu krim dan letakkan beri.

5.    Naikkan kek atas lapisan yang telah dikrim tadi dan sapu semua bahagian kek dengan krim. Saya memang sapu sedikit.

6.    Hiaslah mengikut citarasa kita.

2 comments: