Friday, 30 December 2011

ayam masak merah

Bahan-bahan ( 4 orang )


1/2 ekor ayam

sedikit garam kunyit

## Bahan-bahan kisar ##

4-5 biji cili kering

1 cm halia

2 ulas bawang putih

1 labu bawang besar

1 biji tomato-potong dadu

1/2 cawan sos tomato

## Bahan Hias ##

1/2 biji bawang besar- potong bulat

kacang hijau secukupnya




Cara-cara

  • Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak.

  • Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.

  • Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaulbalikkan.

  • Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.


1 comment: