Thursday, 29 December 2011

PUDING KARAMEL

ASAL USUL PUDING



Di Britania Raya, istilah pudding sering digunakan untuk hidangan penutup yang dibuat dari telur dan tepung, serta dimasak dengan cara dikukus, direbus, atau dipanggang.


Puding adalah nama untuk berbagai hidangan penutup yang umumnya dibuat dari bahan-bahan yang direbus, dikukus, atau dipanggang. Istilah puding juga dipakai untuk berbagai jenis pai berisi lemak haiwan, daging, atau buah-buahan yang dipanggang.
Puding dengan bahan baku susu (yogurt), tepung maizena, tapioka, atau telur dihidangkan setelah didinginkan lebih dulu. Puding seperti ini rasanya manis dengan perisa coklat, karamel, vanila, atau buah-buahan. Puding agar-agar dibuat dengan mencampur agar-agar bersama susu, tepung maizena, telur . Puding agar-agar sering dihidangkan dengan sos yang disebut vla. Tepung puding instan memudahkan orang membuat puding kerana hanya perlu dicampur susu atau air panas.
Di Indonesia terdapat berbagai jenis puding rasa tradisional yang memakai kelapa muda, gula merah, santan, tapai ketan hitam, atau campuran daun suji dan daun pandan. Buah-buahan yang dipakai untuk puding misalnya: jeruk, nanas, sirsak, mangga, atau markisa.



PUDING KARAMEL


Bahan-bahan :-



  • 10 biji telur
  • 1tin susu cair
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1 sudu besar vanila
  • 1 cawan gula - dihanguskan
  • 2 sudu air

CARA-CARA :

1. Masukkan gula kedalam periuk masukkan 1 sudu air...Masak dengan api yg kecil hingga hangus n cair semua. Kemudian masukkan 1 sudu air lg masak sekejap .

2. Masukkan gula hangus ke dalam mangkuk pirac ke loyang ke agak2 besarnya dan biarkan sejuk dan beku.

3. Telur dipukul rata (bukan sampai kembang). Kemudian masukan susu cair, susu pekat dan vanila dan gaul rata.

4. Kemudian masukkan bahan tadi ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit. Klu bole tutup atasnya dengan aluminium foil supaya tidak masuk air.


JENIS-JENIS PUDING LAIN:





1 comment: