Sunday, 1 January 2012

maRyaM puNye faVouRiTe
           Laksa penang

Bahan-bahan
1 kg laksa basah
2 liter air
1 kg ikan kembung
6 keping asam gelugur
Seikat daun kesum
2 hiris lengkuas
1 batang serai di titik
1 kuntum bunga kantan di potong kecil
2 sudu besar pes udang
 
2 sudu teh serbuk perasa jika suka                                           garam secukup rasa
Bahan Kisar
3 ulas bawang merah –tambah dengan 2 labu bawang besar
4 tangkai cili api
4 tangkai cili merah
(kisar dengan sedikit air rebusan hingga halus)
Bahan Sampingan
1 potong nenas di hiris
1 biji timun di potong nipis dan memanjang
2 tangkai cili merah di hiris
1 ulas bawang merah di hris                                                         
6 tangkai daun pudina /daun salad                                                  1 sudu petis udang  jika suka                                                Sedikit hirisan bunga kantan                                                        4 biji limau kasturi di belah dua
Cara-cara :
1.  Didihkan separuh air dan rebus ikan hingga masak.   Angkat dan buang tulang ikan, kemudian siat isi ikan kecil2. (saya kisar je isi ikan… )
2.  Tapis air rebusan ikan, satukan dengan lebihan air dan bahan kisar, masukkan isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
3.  Kemudian masukkan pes udang, serbuk perasa dan garam secukupnya.  Biarkan mendidih seketika.
4.  Hidangkan bersama laksa dan bahan sampingan.


Mek chomeLL!!



Bahan-bahan

600g ubi keledek
1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula
Minyak untuk menggoreng 

Cara Membuatnya

1. Bersihkan ubi keledek dan rebus bersama sedikit garam sehingga empuk.
2. Sejukkan ubi keledek dan hancurkan sehingga lumat (dilenyek).
3. Masukkan tepung gandum dan uli sehingga sebati. Tambahkan tepung jika adunan lembik.
4. Bentukkan bujur, kemudian isikan gula pasir di dalamnya dan bentukkan kembali memanjang 
5. Goreng sehingga kekuningan
.


1 comment: