Assalamualaikum. Nilah resepi yang lain dari yang lain. jarang kita dengarrr. Tapi sedappp, tengok gambar pun boleh tahu. so, besarkan mata, bulatkan hati, kosongkan perut , dan bersedialah untuk melelehkan air liur anda. Hahahaha :D
Bahan-bahan untuk buat ayam sumbat :)
A
1 ekor ayam- guna ayam yang agak kecil saiznya.1 ekor ayam- guna ayam yang agak kecil saiznya.
500 gm daging ayam kisar-Cm guna 400 gm.
500 gm daging kisar-Cm guna 400 gm.
5keping roti putih -Cm guna 6 keping roti gardenia.Rendam dalam air hingga lembut-toskan airnya.
3 biji telur
1/2 tsp serbuk buah pala-Tak letak.
Garam dan gula secukup rasa.
1 tbsp serbuk cili.
4 biji telur rebus.
2 kiub ayam maggi
B
Bahan-bahan Sapu:
(satukan)
1 tbsp butter.
5 ulas bawang putih-tumbuk halus.
1 tbsp madu.
1 tbsp serbuk cili.
2 tbsp gula perang.
1 kiub ayam maggi.
1/2 tsp serbuk buah pala.
garam secukup rasa.
1/2 biji lemon-ambil jusnya.
500 gm daging ayam kisar-Cm guna 400 gm.
500 gm daging kisar-Cm guna 400 gm.5keping roti putih -Cm guna 6 keping roti gardenia.Rendam dalam air hingga lembut-toskan airnya.
3 biji telur
1/2 tsp serbuk buah pala-Tak letak.
Garam dan gula secukup rasa.
1 tbsp serbuk cili.
4 biji telur rebus.
2 kiub ayam maggi
Cara-caranya:)
- Rebus telur dan kupas kulitnya.
- Asingkan kulit ayam dari isinya.
- Satukan bahan-bahan A kecuali telur rebus.
- Isikan kedalam kulit ayam hingga penuh.Masukkan telur rebus kedalamnya.
- Jahit dengan benang agar tertutup di bahagian leher dan bawah ayam atau jika ada bahagian yang koyak..Jahit kemas-kemas.Kemudian cucuk dengan pencungkil gigi di keliling ayam.
- Alas ayam dengan mangkuk tahan panas dan kukus selama 45 minit-1 jam.
- Keluarkan ayam dan letakkan diatas rak yang dialas dengan dulang pembakar.Sapu ayam dengan bahan-bahan B hingga rata.(Curahkan air ayam dari mangkuk kedalam dulang pembakar)
- Panggang ayam hingga perang.
![]() |
inilah hasilnyaa. :) Nampak unik kan. |
![]() |
yummy :) |
![]() |
akhirnya, siap untuk di makan :) |
wah unik giler! xpernah dgr sblm ni.hehe
ReplyDelete