Salam malam semua,,, ehem ehem,,, seksi kan kueh seri muka tu,,,makan satu je muka dah berseri, sweet gitu,,hahha,,sy ambik resipi ni dari blog blogger masak yang tak asing lagi, Kak Ida 1001 resipi,,,Tau tak kueh seri muka ni, custrad dia sedapp, walaupun guna 3 biji telur, tapi rasa dia hmm,,meletopp...hhahah,,,kuih nikena guna santan segar,,. Kalau nak buat kueh2 tradisi,,no shortcut way,,,tu kata orang dulu2 lahh...tapi kita sekarang dah lain,,,semua main hentam jerr,,,
BAHAN LAPISAN BAWAH :-)
300 gram beras pulut
200 ml santan cair
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca teh garam
BAHAN LAPISAN ATAS :-)
300 ml santan
3 biji telur 4 helai daun pandan, potong kecil
180 gram gula pasir
4 camca teh tepung jagung
2 camca besar + 1 camca teh tepung gandum
Beberapa titik pewarna hijau
CARA MEMBUATNYA :-)
300 gram beras pulut
200 ml santan cair
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca teh garam
BAHAN LAPISAN ATAS :-)
300 ml santan
3 biji telur 4 helai daun pandan, potong kecil
180 gram gula pasir
4 camca teh tepung jagung
2 camca besar + 1 camca teh tepung gandum
Beberapa titik pewarna hijau
CARA MEMBUATNYA :-)
- Pulut dicuci, kemudian rendam semalaman atau sekurang2nya 3 jam. Sementara itu alas loyang bulat berukuran 9 inci dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak pada plastik tadi. Toskan pulut dan alih ke dalam loyang, ratakan. Bancuh santan dengan garam dan kacau rata. Tuang ke dalam pulut tadi dan letak daun pandan.
- Kukus selama 25 - 30 minit. Keluarkan daun pandan, gemburkan pulut dengan garfu dan tekan pulut tadi hingga padat, guna kan daun pisang untuk menekan permukaan pulut tadi hingga padat . Sambung kukus untuk 10 minit lagi.
- Sementara itu, untuk lapisan atas, kisar santan dengan daun pandan, kemudian tapis untuk mendapatkan jusnya. Kemudian bancuh dengan semua bahan2 untuk lapisan atas (custard), kacau perlahan dengan whisk hingga gula larut dan tapis ke dalam bekas tahan panas. Tenggekkan atas air mendidih dan kacau hingga bancuhan kelihatan pekat sedikit.
- Berhati2 tuang atas pulut tadi, tutup permukaan loyang dengan aluminium foil dan sambung kukus selama 25 minit lagi. Biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong untuk hidangan....Selamat mencuba!!
seksis gitu!haha sodap nih!
ReplyDelete